04 apr 2018

5 ting, du skal have tjek på, inden du låner penge

Nyttige tips, Sparetips

Skal du låne penge, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde godt. Det kræver blandt andet, at du har tjek på nogle væsentlige begreber i forhold til det at låne penge i en bank. Når du med en vis selvsikkerhed kan manøvrere blandt begreber som hovedstol, ÅOP og fradragsberettigede renter, er der langt større sandsynlighed for, at du vælger et lån, som din nuværende økonomi er gearet til.

 

Hvis du eksempelvis ansøger om et lån hos Lendme.dk – en ny dansk sammenligningsportal, hvor du med én ansøgning kan få tilbud fra flere forskellige banker – kan nedenstående begreber være nyttige at kende. Begreberne er naturligvis også gode at kende, hvis du i stedet ansøger om et lån direkte via hver enkelt bank. Læs med her og bliv klogere.

Årlige omkostninger i procent

Årlige omkostninger i procent eller ÅOP er det allervigtigste nøgletal, når du skal sammenligne lån. Det fortæller dig, hvilke lån eller hvilken kredit der er billigst, når du modtager lånetilbud fra forskellige låneudbydere. ÅOP fortæller altså, hvad lånet koster, når alle omkostninger og renter regnes med.  

Lånets hovedstol

Hovedstolen er det beløb, som du låner. Lad os sige, at du låner 100.000 kroner og i løbet af et år betaler 25.000 kroner af på lånet. For letheds skyld regner vi ikke renterne eller andre omkostninger med. Så vil restgælden efter et år være på 75.000 kroner – mens hovedstolen stadig vil være 100.000 kroner, da det var det oprindelige beløb, som blev lånt.

Månedlig ydelse

Når du skal betale et lån tilbage, betaler du låneudbyderen en fastlagt ydelse hver måned. Og det skal du gøre, indtil hele lånet inklusive renter og omkostninger er betalt. Den månedlige ydelse afhænger af flere faktorer. Blandt andet størrelsen på hovedstolen – altså det lånte beløb – lånets løbetid og den rente, som du skal betale.

Husk, der løber renter på

Hvis du optager et lån på 50.000 kroner, skal den pågældende bank gerne tjene på det. Derfor tilskrives der renter, som er et ekstra beløb, du skal betale oveni hovedstolen. Hvis renten på et lån på 50.000 kroner er 10 %, og du betaler lånet af i løbet af et år, skal du i det hele med renter betale 50.000 x 1,10 = 55.000 kroner. Du betaler altså 5.000 kroner for at låne 50.000 kroner. Husk altid, at renter kan trækkes fra i skat og dermed sikre dig et højere fradrag.

Lånets løbetid

Løbetiden er et udtryk for, hvor lang tid det er aftalt, at du må bruge på at betale et lån tilbage. Forbrugslån i banker skal normalt tilbagetales over maksimalt 5 år, mens det ser helt anderledes ud for realkreditlån, der har en langt længere løbetid. Med små lån som SMS-lån eller lignende vil du oftest erfare, at disse skal betales meget hurtigt tilbage. Løbetiden på almindelige banklån er i øvrigt afhængig af en lang række af forhold, herunder de forhold som er beskrevet ovenfor.